Неспазване на правила за безопасност в лечебно заведение

Лечебно заведение е осъдено да заплати обезщетение за неимуществени вреди, тъй като е допуснало възрастна пациентка да падне по време на извършване на образно изследване.

Пациентката е постъпила със силен световъртеж и съмнение на неврологично заболяване. По време на поставянето й върху скенера, член на персонала допуска тя да падне и да счупи тазобедрена става.

Съдът приема, че „сам лекарят подчертава, че симптомите, съобщени от ищцата – световъртеж и неспособност да пази равновесие, са породили у него съмнение за заболяването инсулт. Това е достатъчно основание, за да бъдат предприети мерки за безопасното ѝ транспортиране, включително и за безопасното ѝ преместване от леглото на количката. (…)
В този смисъл съдът приема, че е налице допуснато нарушение от страна на лекаря и на санитаря на общоприетото право на пациента за безопасно и сигурно провеждане на диагностичните дейности.“

Повече можете да прочетете в линка, водещ към решението. За да имате достъп до това, а и много други решения в областта на медицинските деликти, е достатъчно да се абонирате.

 

Решение_279_2018_РС_Смолян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *