Медицинските деликти: обобщени данни към 25.12.2017г.

Изследването „Медицинският деликт“ не приключва със създаването на този сайт и представянето на данните, които бяха събрани до средата на 2017г.

Събирането на информация продължава и данните се обновяват постоянно. Освен това се стремим да осигуряваме достъпност на всички нови решения, като едновременно с това уведомяваме абонатите за всеки нов постановен акт.

През новата 2018г. предстои издаването на анализа „Медицинския деликт“ под редакцията на адвокат Даниела Доковска и със съдействието на ЦОА „Кръстю Цончев“. Благодарение на Училището за адвокати книгата ще се разпространява безплатно. В нея са включени данни за броя заведени дела за периода от 2007-2017г.; съотношение уважени/отхвърлени искове; анализ на размера на обезщетенията за неимуществените вреди, които се присъждат; рискови специалности; съдебно-медицински експертизи; данни за ответниците и други. Изследването включва анализ на съдебната практика в тази област, като се базира на над 600 съдебни решения, постановени по близо 240 съдебни дела за посочения период.

Днес ви представяме някои данни, които са обновени към 25.12.2017г.

На първата графика е показано съотношението между висящи/отхвърлени/уважени искове при общ брой на разгледаните дела-244.

 

 

 

 

 

На втората графика са представени данните за висящите дела и моментното съотношение между уважени и отхвърлени искове:

Третата графика представя данни за ответниците по делата. Най-често исковете са насочени към лечебни заведения за болнична помощ и лекари. В определени случаи исковете се насочват едновременно срещу лечебни заведения и лекари.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *